Wat is het nut van een AIRAC

Nieuwtjes over releases die in beide versies gebruikt kunnen worden.

Moderator: Moderator-groep

Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Tsaar Martijn I op 20 feb 2010, 20:07

Ik hoor men wel eens over AIRAC, en weet ook wat het is. Maar wat ik me afvraag is. Wat is het nut er van?

Want als je de AIRAC van de PMDG update dan komt hij toch niet meer over een met de ene van FS en FScommander. Dus dan zitten er bepaalde runways wel in PMDG en niet in FS(commander). Dus kan je volgens de PMDG wel op een niet bestaande runway landen.

Ook kom ik wel eens tegen dat ik in FScommander een route heb en die invoer in mijn FMC en dat er soms waypoints niet in de database staan. Heeft dit ook te maken met de AIRAC?
Gereisd met het vliegtuig 7960 KM. Gereisd met de trein 25799KM
Avatar gebruiker
Tsaar Martijn I
Supervisor
Supervisor
 
Berichten: 1953
Geregistreerd: 21 jul 2008, 19:58
Woonplaats: Dakloos

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor zoek34 op 20 feb 2010, 21:53

Airac zijn bestanden die de meest recente (in dit geval airac 1002) waypoints, VOR's, NDB's, runways toevoegen.

als in Fscommander een runway niet bestaat die volgens PMDG dan wel bestaat dan heeft Fscommander de foute info (als je de airac recentelijk hebt geupdate).

over waypoint die niet bestaan, alles veranderd, maar in dit geval zal de PMDG weer de meest ecente bestanden hebben.
PC oud: Celeron D 346 (sock 775) / 8600GT 1GB / 3GB DDR2-553

PC nieuw: Intel Core I7-3930K / 680GTX TF4 / 32GB DDR3-1600 / Corsair H100 + 4x 120mm fans / Asus P9X79 / Samsung 830 256GB / WD Black 1TB / LG GH24NS90 / Be-Quiet PP L8 730W / CM Storm Trooper
Avatar gebruiker
zoek34
Senior Executive
Senior Executive
 
Berichten: 4658
Geregistreerd: 06 jan 2007, 08:40
Woonplaats: onder de SUGOL en ARTIP arrivals voor rwy 36R (Aalselmeerbaan)

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Jules op 20 feb 2010, 21:56

Voor FSCommander zijn ook AIRACs te downloaden. Ook bij Navigraph, en daar betaal je niet extra voor als je al betaalt hebt voor bijvoorbeeld PMDG.

Wat betreft je laatste vraag komt dit inderdaad doordat de AIRACs niet met elkaar overeenkomen.

AIRACs zijn belangrijk als je veel online vliegt. Dan is het handig om alle SID's en STAR's te kunnen vliegen, of directs-to meteen te kunnen opvolgen, enzovoorts.
Piloot voor V-Bird VA |www.vbirdva.com|PMDG 747-400X|MD-11X|DA Fokker 100/70|Aerosoft F-16|PBY Catalina
Avatar gebruiker
Jules
Senior Instructor
Senior Instructor
 
Berichten: 847
Geregistreerd: 02 jan 2009, 21:48
Woonplaats: Zevenaar, Gelderland

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Tsaar Martijn I op 20 feb 2010, 22:10

Maar heeft FS dan ook AIRACS?
Gereisd met het vliegtuig 7960 KM. Gereisd met de trein 25799KM
Avatar gebruiker
Tsaar Martijn I
Supervisor
Supervisor
 
Berichten: 1953
Geregistreerd: 21 jul 2008, 19:58
Woonplaats: Dakloos

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor FsTheo op 20 feb 2010, 22:36

Nee, ik dacht het niet. FS heeft een ingebouwde database, een soort AIRAC ( Aeronautical Information Regulation And Control :D ) in de GPS. En dat is dus static, er zijn geen updates voor.

Theo :wink:
Avatar gebruiker
FsTheo
Site Admin
Site Admin
 
Berichten: 14767
Geregistreerd: 04 jan 2007, 18:34
Woonplaats: Zandeweer, Prov. Groningen

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Patrick op 20 feb 2010, 23:15

FS heeft geen Airac nodig. Omdat FS eigenlijk alleen een verzameling van sceneries is. De flightplanner van FS slaat helemaal nergens op. Zit vol met airway fouten.

FS commander "moet" je net als je toestellen, iedere maand updaten. Is zo gedaan. Ik heb een airac abonnement van 13 maanden bij Navigraph. Dan kan ik "gratis" alle airacs downloaden. Hoef ik niet te betalen per airac.

Patrick
Patrick
 

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Tsaar Martijn I op 20 feb 2010, 23:45

Maar staan die "waypoints" van de airac nou in de scenerie van FS? Of in een bestandje met coördinaten die de FMC goed plaatst?
Gereisd met het vliegtuig 7960 KM. Gereisd met de trein 25799KM
Avatar gebruiker
Tsaar Martijn I
Supervisor
Supervisor
 
Berichten: 1953
Geregistreerd: 21 jul 2008, 19:58
Woonplaats: Dakloos

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Kevin op 20 feb 2010, 23:54

De FMC van add-ons die met een AIRAC geüpdatet kunnen worden, gebruiken de waypoints en airways in de AIRAC bestanden van de add-on en dus niet naar databasegegevens van FS. Als je je vluchtplannen creëert met een AIRAC-updatebaar programma als FS Commander of vRoute premium, zullen er geen conflicten optreden en kun je altijd perfect up-to-date vliegen, volgens de airways en waypoints zoals die in real-life op dat moment ook in gebruik zijn. :wink:
Afbeelding
Voor de Aviosim webshop: klik links op de Afbeelding knop.
Avatar gebruiker
Kevin
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3414
Geregistreerd: 21 jul 2007, 19:14
Woonplaats: Heerlen

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Patrick op 21 feb 2010, 01:04

Tsaar Martijn I schreef:Maar staan die "waypoints" van de airac nou in de scenerie van FS? Of in een bestandje met coördinaten die de FMC goed plaatst?

Nee, die staan niet in de scenery. Scenery is gewoon wat je ziet. Waypoints zijn denkbeeldige punten, die zie je niet. Het heeft niets met elkaar te maken.
Je Airac en dus de waypoints worden in de FMC geplaatst. Net zoals bij echte airlines. Daar worden ze ook met grote regelmaat bijgewerkt. Daarom moet je ook per programma (Vroute, FScommander, etc) en per vliegtuig (Wilco, PMDG, etc) andere airacs downloaden.

Het plaatsen van airacs heeft o.a. te maken met de drukte op bepaalde (delen) van airways. Daarom worden airacs met enige regelmaat aangepast. Men kijkt waar men ruimte heeft. Ook kunnen frequenties van bakens of ILS banen, etc worden aangepast. Nog een reden. Je kan prima vliegen met een oude airac in Flightsimulator. Maar als je streeft naar realisme, dan is het leuker om te vernieuwen. Nadeel van niet vernieuwen is dat je de kans loopt dat je bij routeprogramma's zoals Vroute op een gegeven moment airways of waypoints krijgt, die niet in jouw FMC staan.
Patrick
 

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Tsaar Martijn I op 21 feb 2010, 08:59

Kijk nu wordt het me duidelijk. Bedankt voor de info.
Gereisd met het vliegtuig 7960 KM. Gereisd met de trein 25799KM
Avatar gebruiker
Tsaar Martijn I
Supervisor
Supervisor
 
Berichten: 1953
Geregistreerd: 21 jul 2008, 19:58
Woonplaats: Dakloos

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Kevin op 21 feb 2010, 10:18

Patrick schreef:
Tsaar Martijn I schreef:Ook kunnen frequenties van bakens of ILS banen, etc worden aangepast.

De frequenties van bakens en ILS-installaties zitten echter ingebakken in FS. Als de ILS van een bepaalde baan in real-life een nieuwe frequentie krijg, zul je in FS toch nog de oude moeten gebruiken, omdat de database van FS pas wordt aangepast bij een nieuwe versie. En helaas weten we allemaal dat die er niet meer komt.
Hier in de IVAO quickview van EHEH wordt ook verwezen naar een ILS frequentie die in real-life inmiddels is veranderd, maar in vele FS versies nog steeds actief is (kijk bij de rode kruisjes). :wink:
Afbeelding
Voor de Aviosim webshop: klik links op de Afbeelding knop.
Avatar gebruiker
Kevin
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3414
Geregistreerd: 21 jul 2007, 19:14
Woonplaats: Heerlen

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Nocila op 21 feb 2010, 14:26

Patrick schreef: Nadeel van niet vernieuwen is dat je de kans loopt dat je bij routeprogramma's zoals Vroute op een gegeven moment airways of waypoints krijgt, die niet in jouw FMC staan.


Bij Vroute is dat niet zo Patrick, daar kan je altijd dezelfde AIRAC gebruiken als de gene die je op een bepaalt moment gebruikt voor je vliegtuig.
Want je zult de AIRAC bij Vroute ook altijd moeten opwaarderen naar de gene of meest huidige die je gebruikt voor je vliegtuig.
De code daarvoor kan ook opgehaald worden bij Navigraph.
Groeten Nico

Je bent nooit te oud om te spelen, je bent pas oud als je niet meer speelt.
Avatar gebruiker
Nocila
Instructor
Instructor
 
Berichten: 359
Geregistreerd: 17 jan 2008, 15:39
Woonplaats: Gouda

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Patrick op 21 feb 2010, 14:57

Volgens mij is dat deels waar Nico. Er zijn een aantal oude airacs te gebruiken. 4 of 5 dacht ik. Dus als je bv de PMDG kisten net geinstalleerd hebt, bv de 747, dan zit er een airac uit 2008 in. Die is niet meer beschikbaar bij Vroute.
Patrick
 

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Nocila op 21 feb 2010, 17:21

Je hebt gelijk Patrick, een denk foutje mijnerzijds.
Het is wel zo dat als je een wat oudere AIRAC gebruikt je nog wel de flightplans van de desbetreffende AIRAC kunt gebruiken.
Groeten Nico

Je bent nooit te oud om te spelen, je bent pas oud als je niet meer speelt.
Avatar gebruiker
Nocila
Instructor
Instructor
 
Berichten: 359
Geregistreerd: 17 jan 2008, 15:39
Woonplaats: Gouda

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Patrick op 21 feb 2010, 20:43

uiteraard.
Patrick
 

Re: Wat is het nut van een AIRAC

Berichtdoor Rene op 06 mei 2010, 11:56

Is mij niet helemaal duidelijk waar ik een AIRAC bestand in moet zetten als je er een gedownload´ hebt.

In een map van een aircraft of een algemene fsx map ?

groet.
i7-930 GTX 465
Avatar gebruiker
Rene
Senior Instructor
Senior Instructor
 
Berichten: 559
Geregistreerd: 05 apr 2007, 20:55
Woonplaats: Borculo