FSWeekend 2016

Vragen en opmerkingen over Dutchfs

Moderator: Moderator-groep

FSWeekend 2016

Berichtdoor FlipS op 22 sep 2016, 14:37

Het FSWeekend in het Aviodrome is inmiddels een begrip geworden in de wereld van de vluchtsimulatie. Het evenement is bedoeld om de bezoekers van het Aviodrome kennis te laten maken met Flight Simulation. Veel standhouders zullen het publiek, en met name kinderen, de mogelijkheid bieden om een virtuele vlucht te maken. Daarnaast is het een ideale gelegenheid voor mensen die deze hobby al beoefenen om ideeën uit te wisselen.
Er zullen circa 20 commerciële bedrijven en 30 organisaties vertegenwoordigd zijn. Op de website van het FSWeekend is te vinden welke bedrijven en organisaties aanwezig zullen zijn.
Het FSWeekend vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 november tijdens de gebruikelijke openingstijden van het Aviodrome.

Dutchfs zal vertegenwoordigd zijn op het FSWeekend. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie die zich primair richt op het uitwisselen van informatie over alle aspecten van flight simulation. Het belangrijkste van onze stand is dan ook dat wij laten zien welke informatie bij Dutchfs verkregen kan worden. Dit gebeurt middels een PowerPoint presentatie op een groot beeldscherm. De presentatie duurt circa 4,5 minuten en draait in een loop.
Aspecten die hierin worden getoond zijn:

Afbeelding

- Opstartproblemen en fatal error’s (van flight simulation programma’s)
- Add-on’s
- Vluchtvoorbereiding (voorbeeld: Boeing 777)
- Preflight check (voorbeeld: Cessna 172)
- Geschiedenis van het vliegen
- Technische aspecten van vliegtuigen met zuigermotor (FSX/P3D)
- FSEconomy (MSFS)
- Tweaken (FSX)
- Painten
- Bouwen van een home cockpit
- Bouwen en bewerken van vliegvelden (FSX/P3D)
- Verbeteren van Flight dynamics (FSX/P3D)
Om alle informatie te kunnen verstrekken zijn handleidingen aanwezig (voornamelijk in digitale vorm).

Ook in de stand van Dutchfs kunnen bezoekers een virtuele vlucht maken. Er is keuze uit vele tientallen vliegtuigen en helikopters, verdeeld over alle soorten vliegtuigen uit alle tijden van de luchtvaarthistorie van Blériot tot en met Joint Strike Fighter. Bezoekers die nog geen ervaring hebben met virtueel of echt vliegen, wordt voorgesteld om een kennismakingsvlucht te maken met een Cessna 172 of Diamond DA20 Katana. Men is echter vrij om een vliegtuig te kiezen; ook voor de meest ervaren (virtuele) piloten zijn er vliegtuigen die een grote uitdaging stellen. Met een PowerPoint presentatie kan getoond worden welke mogelijkheden geboden worden.
Alleen als het niet te druk is kan les gegeven worden in een virtuele T-6 Harvard (the Pilot Maker). Deze lessen nemen meerdere uren in beslag en moeten onderbroken worden voor kandidaten voor een kennismakingsvlucht.
Van ‘vintage’ vliegtuigen en warbirds kan uitleg gegeven worden over hun historische context.

Afbeelding

De spelbesturing is zodanig opgesteld dat iedereen deze goed kan bedienen; het voetenstuur wordt op een instelbaar plateau geplaatst waardoor dit ook voor kinderen op hoogte ingesteld kan worden. Voor jonge kinderen kan met de optie ‘Autorudder’ de besturing geheel op de joystick overgebracht worden.
In principe begint elke vlucht met een korte briefing. Alle nodige hulp wordt aangeboden, zowel met betrekking tot de commando’s van de flight simulator als over het bedienen van vliegtuigen. Voor de vluchten die aangeboden worden zijn virtuele vliegtuigen geselecteerd die de eigenschappen van de echte exemplaren zo goed mogelijk benaderen. POH’s en check lists van vele vliegtuigen zijn aanwezig.
Voor een kennismakingsvlucht wordt ongeveer een half uur uitgetrokken waarvan 5 - 10 minuten voor een briefing. Naar gelang de drukte en de wensen van de kandidaat kan deze tijd aangepast worden.

De meeste stafleden van Dutchfs hebben een specialisatie. Onze stand biedt de mogelijkheid enkele van deze specialisten te spreken. Nico Jurgens (FlipS) is gespecialiseerd in het bouwen en verbeteren van flight dynamics voor vliegtuigen in FSX en Prepar3D. Leen de Jager is gespecialiseerd in het (re)painten van virtuele vliegtuigen (de werkwijzen zijn dezelfde in elk vluchtsimulatie programma). Naast hun specialisaties hebben Nico en Leen veel kennis van vele andere aspecten van de luchtvaart en flight simulation; Nico vooral in FSX en Prepar3D en Leen in X-Plane.
Nico is beide dagen aanwezig, Leen is alleen op zondag aanwezig.
Flight simming is a health hazard (Warwick Carter)
Avatar gebruiker
FlipS
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3177
Geregistreerd: 22 sep 2011, 11:15
Woonplaats: Teuge

Re: FSWeekend 2016

Berichtdoor FlipS op 26 okt 2016, 10:17

In een ander topic stelde boonens voor om een tijdstip af te spreken waarop Dutchfs-ers bij elkaar kunnen komen om elkaar eens in levenden lijve te ontmoeten. Ik stel voor om dat te doen op:
zondagmiddag 14:00 uur bij de stand van Dutchfs.

Wij staan dit jaar weer in de Uiverzaal. Die vind je als je vanuit de kassa rechtdoor loopt, dan rechts de zaal in waar de HCC's staan en dan nog een keer rechts de Uiverzaal in. Wij staan rechts direct na de deur.

Om het extra aantrekkelijk te maken om op dat tijdstip even naar onze stand te komen, heb ik nog een korte presentatie in elkaar gedraaid waarin ik tien weinig bekende freeware add-ons laat zien die FSX (en in veel gevallen FSX SE en P3D) verbeteren, mooier maken of die op andere wijze toegevoegde waarde hebben voor de simulatie. Ik wil die presentatie starten om 14:00 uur.
Flight simming is a health hazard (Warwick Carter)
Avatar gebruiker
FlipS
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3177
Geregistreerd: 22 sep 2011, 11:15
Woonplaats: Teuge

Re: FSWeekend 2016

Berichtdoor boonens op 26 okt 2016, 20:17

Wat een goed idee :lol:

Ik weet nog niet of ik op zaterdag of zondag afreis naar Lelystad, maar mocht het op zondag zijn kom ik zeker om 14.00 uur even naar de stand!
-- Smooth seas do not make skillful sailors --
Avatar gebruiker
boonens
Student Pilot
Student Pilot
 
Berichten: 22
Geregistreerd: 29 apr 2014, 20:32
Woonplaats: Beusichem

Re: FSWeekend 2016

Berichtdoor Kevin op 28 okt 2016, 15:21

Zondagmiddag, 14:00 uur. Ik ben er sowieso die dag, dus ik kom zeker langs! :wink:
Afbeelding
Voor de Aviosim webshop: klik links op de Afbeelding knop.
Avatar gebruiker
Kevin
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3411
Geregistreerd: 21 jul 2007, 19:14
Woonplaats: Heerlen

Re: FSWeekend 2016

Berichtdoor ph-dla op 05 nov 2016, 18:05

Ik kom ook ff langs


gr dennis
Afbeelding
ph-dla
Senior Controller
Senior Controller
 
Berichten: 136
Geregistreerd: 10 jan 2014, 16:27
Woonplaats: delft

Re: FSWeekend 2016

Berichtdoor FlipS op 05 nov 2016, 21:33

Als je de Uiverzaal binnenloopt, kun je ons niet missen! Moet je alleen weten, waar de Uiverzaal is ...
(Achter de trap rechts en dan na de toiletten nog een keer rechts).
Flight simming is a health hazard (Warwick Carter)
Avatar gebruiker
FlipS
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3177
Geregistreerd: 22 sep 2011, 11:15
Woonplaats: Teuge

Re: FSWeekend 2016

Berichtdoor Kevin op 05 nov 2016, 22:46

Dat is voor mij geen probleem hoor! ;)

Verstuurd vanaf mijn LG-H815 met Tapatalk
Afbeelding
Voor de Aviosim webshop: klik links op de Afbeelding knop.
Avatar gebruiker
Kevin
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3411
Geregistreerd: 21 jul 2007, 19:14
Woonplaats: Heerlen

Re: FSWeekend 2016

Berichtdoor FlipS op 06 nov 2016, 21:54

Het zit er weer op! Wat Leen en mij betreft was het een succes! Zaterdag grote drukte tot 13.30 uur, daarna rustig; zondag regelmatig aanloop maar niet zo druk als op zaterdag voor de middag. Een mooi aantal bezoekers (kinderen waarvan de jongste net 6 jaar was geworden en volwassenen, met en zonder ervaring in vliegen, met en zonder ervaring in flight simulation) heeft een virtuele vlucht gemaakt met mijn opstelling. Mijn flightsim opstelling was de enige die aangepast kon worden aan kleine kinderen en volwassenen.
Een aantal bezoekers stelde vragen; onder andere een vroegere piloot van 84 die in de KLu met een Harvard gevlogen heeft. Fijn dat die met zijn vraag bij mij kwam!
Er is een flink aantal flyers meegenomen. Niet iedere flyer zal een nieuwe bezoeker opleveren maar ik verwacht toch wel enkele nieuwe aanmeldingen.

Er waren ook verrassingen. Meerdere ervaren flight simmers hadden nog nooit van dutchfs gehoord of wisten niet wat wij doen. Een flight simmer verkeerde in de veronderstelling dat we een webshop zijn. We zullen dus nog aan onze PR moeten werken.
:hm

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Onze indruk is dat het aantal bezoekers van het FSWeekend beduidend kleiner was dan voorgaande jaren. Daarnaast heb ik de indruk dat de belangstelling voor onze stand juist groter was dan in voorgaande jaren.
Het gros van de stands bood onderdelen aan voor het bouwen van een Boeing 737 home cockpit. In die handel gaat goud om en die stands hadden over belangstelling niet te klagen. Er is op ons forum (naar verhouding van het aantal bezoekers) een toenemende vraag naar adviezen bij de bouw van een home cockpit.

Bezoekers met vragen naar de techniek van het (re)painten (specialiteit van Leen) waren er vrijwel niet en bezoekers met technische vragen (hetzij over hard- en software, hetzij over het bedienen van vliegtuigen; mijn specialiteiten) waren er eveneens zeer weinig. Blijkbaar is de belangstelling van de huidige flight simmers anders dan die van flight simmers decennia geleden. Deze verschuiving in belangstelling zou de terugloop van het aantal bezoekers van ons forum grotendeels kunnen verklaren.

Hoe dan ook geeft het veel voldoening om aan een dergelijk evenement deel te nemen. Hoewel niet te verwachten is dat het aantal bezoekers van ons forum nu ineens het oude niveau terugkrijgt, hebben wij bij de bezoekers aan het FSWeekend een zeer goede indruk achtergelaten.
Frans Broekhuijsen (Aviodrome) heeft in elk geval gevraagd of we volgend jaar ook weer willen komen. Leen en ik zijn al plannen aan het smeden en we hopen volgend jaar nog wat hulp te kunnen krijgen.
:wink:
Flight simming is a health hazard (Warwick Carter)
Avatar gebruiker
FlipS
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3177
Geregistreerd: 22 sep 2011, 11:15
Woonplaats: Teuge

Re: FSWeekend 2016

Berichtdoor Kevin op 06 nov 2016, 22:13

Super om te lezen dat het een succes was! Bij ons aan d