Tip op een onderwerp te zoeken op DutchFS

Vragen en opmerkingen over Dutchfs

Moderator: Moderator-groep

Tip op een onderwerp te zoeken op DutchFS

Berichtdoor Patrick op 18 dec 2008, 18:42

Als ik even mag bemoeien dames en heren. Hier een tip om te zoeken op dit forum.

De moderators en administrators van DutchFS roepen regelmatig op om te gaan zoeken in het forum. Dat doen ze niet zomaar. Op deze manier houd je het forum overzichtelijk. Maar ik zie soms mensen bijna letterlijk door het beeldscherm denken, maar ik heb toch gezocht, maar kon het niet vinden.

Ik heb zelf een aantal jaren geleden een phpBB forum beheert. Dit forum is ook een phpBB forum. Het voordeel van een dergelijk forum is dat het werkt op basis van mysql. Dat wil zeggen, de gegevens worden op een slimme manier opgeslagen, waardoor het minder ruimte inneemt in op de server waar het gehost wordt. Een groot voordeel dus!

Een nadeel - zover ik weet het enige nadeel - van een phpBB forum is de zoekfunctie. Deze werkt heel anders dan Google bv werkt, waardoor mensen inderdaad vaak iets niet kunnen vinden. Bij dit forum wordt namelijk letterlijk de tekst gescanned.

Ik ga een voorbeeld geven.

Stel je wilt weten of je de winglets van de PMDG Boeing 747X ook kan verwijderen. (Dat kan overigens). Voor het gemak nemen we aan dat je niet op de hoogte bent van de 2 vraagbaken bij FSX en FS9.

Je voert in: winglets PMDG Boeing 747X verwijderen.

Wat doet Google? een eenvoudige uitleg: Google gaat op ieder woord apart zoeken en zoekt pagina's waar 1 of meerdere woorden van deze zoekstring in voorkomen. Dus als iemand op zijn of haar site heeft staan: De winglets van de Boeing 747 kunnen worden verwijderd. Dan zal deze pagina als resultaat verschijnen. Omdat winglets en Boeing in de tekst zitten. Vervoegde werkwoorden en delen van woorden, zoals verwijderen verwijderd en 747 en 747x ziet hij niet. Maar daar ben ik niet zeker van. Er komt wel wat meer bij kijken bij Google, maar dit is het basaal uitgelegd.

Wat doet phpBB?: Het grote verschil met zoekmachines zoals Google is, dat phpBB dat niet kan. Dit forum zal alleen iets vinden als letterlijk de zin "winglets PMDG Boeing 747X verwijderen." ergens in de tekst staat. Maar dat is een flinke gok. Ik ben niet goed in kansberekenen, maar ik denk dat als je op deze manier zoekt, dan heb je volgens mij minder dan 1 procent kans om iets te vinden. Het phpBB forum zoekt dus op dezelfde manier als Word zou doen.

Dus wil je hier iets van weten, dan neem je het woord van meest belangrijke onderdeel uit je vraag, wat waarschijnlijk ook nog de minste hits zal opleveren. Je gaat hier dus niet zoeken op Boeing , PMDG of 747 , want dan zoek je moet je in alle antwoorden nog zoeken naar Winglets .
Nee, je zoekt dus op winglets . Want je wil iets over de winglets weten. Vervolgens ga je zoeken of er in de onderwerpen over winglets ook iets over de PMDG geschreven is. Grote kans dat je het snel hebt gevonden.

Soms ontkom je er niet aan. Je wilt iets over de PMDG MD-11 weten. Maar je weet niet hoe je het moet formuleren. Dan kan je wel PMDG MD-11 intikken. Dan kom je vanzelf erachter dat er al een zeer uitgebreide vraagbaak bij FSX staat en bij FS9 een net opgestarte vraagbaak. Hoe dan ook, beperk je vraag tot 1 of 2 woorden. Je zult zien dat je vaker je doel bereikt.

Patrick
Patrick
 

Keer terug naar Dutchfs Website

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron