Thair B737-800 cockpit

Thuis een complete cockpit aan het nabouwen? Een paar klokjes op je bureau? Of een volledig ingerichte 747? Laat het ons zien!

Moderator: Moderator-groep

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 25 mar 2013, 18:49

Na een aantal jaren te hebben gevlogen met FSX waarbij de hardware (en tot op zekere hoogte ook de software) steeds verder werd uitgebreid, heb ik besloten dat er toch maar eens iets moest gaan komen dat meer op een cockpit leek dan de huidige opstelling. Ik ben begonnen met het maken van diverse tekeningen in AutoCAD totdat ik tevreden was over de opstelling. Hierbij moesten heel wat concessies worden gedaan om alles passend te krijgen.

De basis van de cockpit gaat een frame van MDF en hout worden. Het zal geen 1:1 kopie van een originele cockpit gaan worden (daar vliegen ze tenslotte ook niet met een Saitek yoke), maar wel dusdanig dat deze zoveel mogelijk met het origineel overeen zal gaan komen. Heel veel zal er zelf gebouwd gaan worden en waar dat niet anders kan moeten de spullen maar aangeschaft gaan worden.

Vandaag heb ik het zaagplan naar de bouwmarkt gebracht en na het doen van een aantal andere boodschappen heb ik het bouwpakket weer opgehaald en thuis in het atelier gezet. Gelijk maar begonnen om schuine kanten aan een aantal panelen te zagen (beide zijpanelen en de midden steunen van de MIP) en daarna de eerste panelen met elkaar te verbinden.

In de komende weken zal ik verder gaan werken aan deze 'voor' montage. Als alles in elkaar is gezet, gaat alles weer uit elkaar om te worden geschilderd. Als alle delen hun uiteindelijke afwerking hebben gekregen ga ik de huidige setup 'afbreken' om ruimte te maken voor de nieuwe cockpit. Dan worden alle panelen naar de werkkamer gebracht en daar definitief in elkaar gezet. Hierna kan alle reeds aanwezige apparatuur in deze cockpit worden aangebracht en kan worden begonnen met het op maat maken van de aluminium panelen die straks de voorkant van de MIP moeten gaan vormen. Het is de bedoeling dat ik in de tussentijd gewoon kan vliegen ook al kijk je dan nog langs de monitors en dergelijke naar het binnenste van de cockpit, maar dat moet kunnen vind ik.

Een volledig verslag van wat er vandaag is gebeurd vind je op http://thair.nl/?p=1286. Natuurlijk is daar ook meer te lezen over de gehele voorgeschiedenis.

Groetjes,

Theo.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Aviationpilot
Senior Instructor
Senior Instructor
Berichten: 627
Lid geworden op: 07 jun 2011, 18:48
Locatie: Utrecht

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Aviationpilot » 25 mar 2013, 20:03

Welkom in de bouwwereld Theo :)
Uiteraard gaan we de site in de gaten houden :dup:

Gr, Rik

Gebruikersavatar
Paul94
Instructor
Instructor
Berichten: 243
Lid geworden op: 28 nov 2011, 00:31
Locatie: Zandvoort

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Paul94 » 25 mar 2013, 20:43

Welkom bij de club! Nouja.. De 737 club dan, ik maak zelf een 747 :lol:
Mag ik vragen waarvoor je AutoCAD gebruikt? Voor je opleiding/werk/hobby? Ik gebruik het namelijk veel voor mijn werk :)

Gr, Paul
Zie ook mijn Beechcraft Duke GA cockpit :-)

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 25 mar 2013, 21:42

Paul,

Ik heb vroeger voor mijn werk CADvance gebruikt (gebouw- en netwerkbeheer) waarbij ik regelmatig exports voor AutoCAD heb gemaakt. Voor 'hobby' doeleinden gebruikte ik dat pakket ook thuis. De gratis versie gaat niet verder dan Windows XP. Ik hab al eens eerder naar AutoCAD gekeken, maar doordat ik hier geen cursus voor had gehad, kon ik er niet mee uit de voeten. Op een geven moment kreeg ik echter een cursus in handen en heb ik zelf geleerd om met AutoCAD om te gaan. Sinds die tijd maak ik al dergelijke tekeningen in AutoCAD, tot grote tevredenheid.

Groetjes,

Theo.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Paul94
Instructor
Instructor
Berichten: 243
Lid geworden op: 28 nov 2011, 00:31
Locatie: Zandvoort

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Paul94 » 26 mar 2013, 08:20

Oke :)

Ik gebruik het zelf namelijk op kantoor, omdat ik nu bij een Architectenbureau werk, daar werken we tot mijn verbazing nog met AutoCAD 2006 :mrgreen:

Naast me werk daar gebruik ik op mijn vaders bedrijf ( MACO beheer Haarlemmermeer ) de 2013 versie... Altijd even wennen wanneer ik die maandag dan weer naar VMX ga :lol:


Gr, Paul
Zie ook mijn Beechcraft Duke GA cockpit :-)

FooFighters
Moderator
Moderator
Berichten: 1018
Lid geworden op: 11 feb 2008, 19:47
Locatie: Zeewolde

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door FooFighters » 26 mar 2013, 17:02

Hoi Theo,

Welkom bij de club en succes met de bouw. Ik heb de link opgeslagen.
Weer een leuke "bouw een 737 cockpit" site om te volgen :dup:

Gr. Dennis
Afbeelding

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 27 mar 2013, 16:42

Afbeelding
De eerste twee foutjes.
Bij het monteren van het frame ben ik inmiddels al tegen twee foutjes aangelopen die in het bouwpakket zijn geslopen. Beiden zijn terug te voeren tot het niet volledig doorvoeren van allerlei aanpassingen in alle delen van de tekening (met name het zaagplan).

Voor een volledig verslag en de oplossingen kan je op mijn website kijken.

Groetjes,

Theo.
Laatst gewijzigd door Thair.nl op 20 jan 2014, 14:32, 1 keer totaal gewijzigd.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 27 mar 2013, 18:39

Afbeelding

Herstel werkzaamheden
Ik heb inmiddels de beide te lange panelen ingekort en ben weer verder gegaan met de bouw.

Kijk voor een volledig verslag even op mijn site.

Groetjes,

Theo.
Laatst gewijzigd door Thair.nl op 20 jan 2014, 14:33, 1 keer totaal gewijzigd.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

FooFighters
Moderator
Moderator
Berichten: 1018
Lid geworden op: 11 feb 2008, 19:47
Locatie: Zeewolde

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door FooFighters » 28 mar 2013, 08:43

Netje opgelost :dup:
Ik ben echt gestopt met tellen hoeveel van dit soort kleine foutjes ik in mijn bouw gemaakt heb :mrgreen:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 01 apr 2013, 13:11

Afbeelding

Glare Wings
Ondanks de Paasdagen met hun (toch wel erg prettige) sociale 'verplichtingen' heb ik toch nog wat tijd gevonden (gemaakt) om wat aan de cockpit te doen. Ik heb halfronde latten tegen de voorkanten van beide panelen van het glare shield geijmd en gespijkerd. Ook heb ik paneeltjes op maat gemaakt en aangebracht die aan weerszijden van de MCP en aan de buitenkanten van de EFIS gaan komen. Deze dienen niet alleen als steun voor het bovenste glare shield, maar hiertegen gaat straks ook het aluminium paneel worden vastgezet waarin de gaten gaan komen waarin de MCP en EFIS worden vastgezet.

Ook heb ik inmiddels een tekening gemaakt van het console voor de lower DU en CDU om te kijken hoe ik deze het beste kan gaan aanbrengen. De bovenkant van dit paneel moet gelijk gaan komen met de bovenkant van de licht panelen en het console gaat onder een hoek van 45 graden gemonteerd worden. Er zal niet alleen een rechthoekig gat in de basisplaat moeten worden gemaakt, maar de beide zijkanten van dit gat zullen zeer hoogst waarschijnlijk ook schuin weggezaagd moeten gaan worden om het zicht op en de bediening van met name de CDU goed te kunnen laten verlopen.
Laatst gewijzigd door Thair.nl op 20 jan 2014, 14:34, 1 keer totaal gewijzigd.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 25 apr 2013, 16:07

Afbeelding
Het houtwerk is klaar.
Het heeft even geduurd, maar ik ben eindelijk klaar met het houtwerk van de cockpit. Ik heb vandaag de raampartij in elkaar gezet en in de cockpit aangebracht. Ook heb ik een klein console gemaakt waarin de TQ van Saitek voorlopig een plekje kan krijgen.

Voor een volledig verslag met meer foto's kijk even op deze pagina op mijn site.
Laatst gewijzigd door Thair.nl op 20 jan 2014, 14:35, 1 keer totaal gewijzigd.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Viridian
Controller
Controller
Berichten: 64
Lid geworden op: 06 jan 2012, 12:12
Locatie: Waddinxveen
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Viridian » 26 apr 2013, 17:43

Vernisje er over en niks mee aan doen.

Of is dat geen optie? :D

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 26 apr 2013, 18:32

Nee Nico, dat is (helaas) geen optie. Ik ga eerst nog de nodige stopcontacten tegen de achterkant aan zetten (het grootste gedeelte op afstand bediend) en daarna stap ik van het hout over naar aluminium. Hiervan ga ik de lichtpanelen, het front van de console voor de CDU's en lower eicas en de voorkant van de MIP van maken. Gaat dus behoorlijk wat zaagwerk worden voor zowel de zaagtafel als de figuurzaag. Gelukkig zijn beide elektrisch anders liep ik waarschijnlijk wel tegen een of andere slijmbeursontsteking aan. Ik ga de voorkant van de MIP wel uit een aantal verschillende stukken aluminium maken anders is de uitslag van de beide zagen te weinig. Is ook wat eenvoudiger hanteerbaar bij het pas maken.

Zodra dit alles klaar is gaat alles weer uit elkaar om te worden geverfd. Daarna moet de huidige opstelling (is de naam cockpit niet waard) worden afgebroken en dan kan alles boven weer in elkaar worden gezet. Tot die tijd kan ik gelukkig nog blijven vliegen. Als daarna ook nog eens alle schermen en andere spullen zijn ingebouwd en aangesloten kan ik de maiden flight gaan maken in deze nieuwe cockpit. Niet dat deze dan al helemaal klaar is, verre van dat, maar dan kan er in ieder geval weer op een behoorlijke manier gevlogen worden.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 26 apr 2013, 20:45

Afbeelding
Niets op TV....
Dus ben ik maar even aan de gang gegaan met de afdeling elektriciteit...

Voor een volledig verslag kijk maar even op deze pagina op mijn site.
Laatst gewijzigd door Thair.nl op 20 jan 2014, 14:36, 1 keer totaal gewijzigd.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 09 mei 2013, 12:32

Een tijdje al geen voortgang meer gemeld. Denk niet dat ik geen zin meer heb om mijn cockpit af te bouwen, maar ruim een week geleden ben ik met een hart infarct in het ziekenhuis opgenomen en ben eigenlijk net weer thuis om wat op poten te komen. Over ongeveer vier weken gaat er een drievoudige bypass worden aangebracht en ook daarna zal ik waarschijnlijk nog niet direct in staat zijn om wat verder te 'prutsen'. Als ik in de tussentijd wat kan doen dan is dat mooi meegenomen, maar daar ga ik nog niet van uit.

In de tussentijd, groetjes,

Theo.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Aviationpilot
Senior Instructor
Senior Instructor
Berichten: 627
Lid geworden op: 07 jun 2011, 18:48
Locatie: Utrecht

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Aviationpilot » 09 mei 2013, 13:15

Hi Theo,

Ik denk dat ik namens heel DFS (en alle cockpit-bouwers) kan spreken als ik je veel sterkte toewens de komende tijd. Erg vervelend om te horen, ik hoop dat je gauw weer geheel hersteld bent.

Groet, Rik

FooFighters
Moderator
Moderator
Berichten: 1018
Lid geworden op: 11 feb 2008, 19:47
Locatie: Zeewolde

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door FooFighters » 09 mei 2013, 13:31

Hoi Theo,

Wat een rot nieuws om te horen. Beterschap en sterkte met de aankomende operatie.

Gr,

Dennis
Afbeelding

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 10 mei 2013, 08:23

Bedankt voor alle medeleven. Ik hou mezelf voorlopig goed in de gaten (naar je lichaam luisteren). Eerst zorgen dat ik weer opknap anders is er straks niemand om de cockpit verder af te maken :wink: Ik zie wel of ik in de tussentijd zin krijg om wat te vliegen in mijn huidige cockpit en misschien op een goede dag nog wat licht werk aan de cockpit te doen en zo niet, dan is er nog niets aan de hand. Die cockpit loopt echt niet weg...

Groetjes,

Theo.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 08 aug 2013, 18:13

Na begin juni 2013 een drievoudige bypass te hebben gekregen, ben ik ondertussen weer zover dat ik weer wat kan doen en er ook weer zin in heb. Tijdens de bloedhete dagen heb ik niets gedaan (ik kan zeer slecht tegen de warmte) maar inmiddels heb ik al weer de nodige werkzaamheden aan de hendel voor het landingsgestel verricht.

Vanmiddag ben ik bezig geweest om de diverse geluiden, via ProSim737, op de betreffende computers en dus ook de betreffende speakersets te krijgen. Hiervoor moest ik nog wel op twee van de vier computers speakers aansluiten. Het geluid van de APU komt nu uit de speakers van de vluchtvoorbereidingscomputer (nu nog 2.0 systeem, straks 2.1). Deze staat aan de andere kant van de kamer ten opzichte van de Flight Simulator, dus als je aan het vliegen bent komt het geluid van achteren vandaan.

Verder heb ik alle andere in ProSim737 beschikbare geluiden over de twee ondersteunende computers verdeeld. Als straks de cockpit klaar is, komt een set speakers (2.1 systeem), met alle GPWS geluiden en dergelijke, achter de voorkant van het Overhead Paneel en de andere set speakers (nu nog 2.0 systeem, straks 2.1), met alle andere alarm geluiden, achter de achterkant van het Overhead Paneel.

De hoofdcomputer blijft de normale vlieggeluiden weergeven en de speakers daarvan (4.1 systeem) worden in de daadwerkelijke cockpit en ook aan de achterkant van het Overhead Paneel aangebracht. Alle speakersets hebben een afstandbediening (bedraad) of krijgen dit op de nieuw aan te schaffen speakersets. Hierdoor kan je goed het volume afregelen terwijl er gevlogen wordt.

Groetjes,

Theo.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Aviationpilot
Senior Instructor
Senior Instructor
Berichten: 627
Lid geworden op: 07 jun 2011, 18:48
Locatie: Utrecht

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Aviationpilot » 08 aug 2013, 19:49

Hi Theo,

Leuk om weer wat van je te horen. Is het allemaal goed gegaan de laatste weken qua operaties?
Mooi dat je bezig bent geweest om de geluiden af te stellen. Moet ik zelf ook nog eens gaan doen. Geeft een veel realistischer gevoel in de cockpit.

Gr, Rik

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 09 aug 2013, 09:03

De operatie en het daarop volgende herstel zijn inderdaad uitstekend gegaan. Met een week al uit het ziekenhuis (en daarna een week lang niet naar buiten) en binnen een week kon ik al weer het hele Gouwe Bos rondlopen. Mijn hond had hier meer problemen mee dan ik. Nu met de revalidatie (drie maal per week) de spieren in een vorm zien te krijgen die ze al jaren niet meer gezien hebben zodat ik op 19 september 2013 de fietsproef met goed gevolg kan afleggen.

Het verdelen van het geluid binnen ProSim737 over meerdere computers is eigenlijk vrij simpel, alhoewel je er zonder de handleiding waarschijnlijk niet uit komt. De truc is dat je, na het opstarten van ProSimAudio moet rechtsklikken in het venster om bij het configuratiescherm te komen waarin je het IP-address van de server kan invoeren. Daarna krijg je een lijst van alle aanwezige geluiden die je kan toekennen aan de betreffende computer. Hierna is het gewoon een kwestie van de gewenste geluiden een voor een aanvinken en op de Test button klikken en daarna is het klaar.

Het is wel handig om voor de computers van je flight simulator vaste IP-addresses te gebruiken zodat deze computers niet plotseling via DHCP een ander IP-address kunnen krijgen waardoor het geheel niet meer werkt. Hierna is het eigenlijk alleen nog maar een kwestie van de speakers op hun correcte plaats hangen en dan ben je er. De geluiden van zowel de GPWS als TCAS moeten achter de voorzijde van het Overhead Panel vandaan komen en de resterende alarm geluiden komen achter de achterzijde van het Overhead Panel vandaan.

Groetjes,

Theo.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 10 aug 2013, 12:57

Ik had toch nog een oude computer staan (Pentium 4 op 2.0 GHz), dus die heb ik maar aan de cockpit toegevoegd. Hierop heb ik de web interface van ProSim737 gezet zodat ik deze nu constant op een apart scherm in beeld heb. Scheelt weer een stuk op de 'normale' beeldschermen en straks als de daadwerkelijke cockpit klaar is, kan dit scherm mooi tegen de zijkant van de cockpit worden gemonteerd.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 01 sep 2013, 18:00

Afbeelding

Vanmiddag eindelijk weer eens zin, tijd en lichamelijk fit genoeg om met de cockpit verder te gaan. Ik heb eerst de bewegingen van de hendel goed gangbaar gemaakt door het aluminium iets verder uit te vijlen. Daarna het geheel gemonteerd en de gaten voor de draadeinden in een tussenschot van de MIP afgetekend.

Dit was best nog wel een behoorlijke klus omdat je eigenlijk alleen goed bij de twee voorste draadeinden kan komen om deze af te tekenen. Maar na veel tobben is het dan toch eindelijk gelukt. Als je alle lelijke woorden weglaat heb ik erg weinig gezegd tijdens deze oefening tegen het vloeken.

Hierna aan de andere kant van het schot ringen en moeren aangebracht en vastgezet om te kijken of het hendel makkelijk kan bewegen. Dit is (gelukkig) het geval, dus ook dit gedeelte van de cockpit is weer af. Bijna af dan. Ik moet namelijk nog de schakelaars aanbrengen waarmee de drie standen van het hendel kunnen worden herkend en voor die tijd nog draden aan deze schakelaars solderen, maar dat is een fluitje van een cent in vergelijking met het werk wat ik aan de hardware heb moeten doen.
Laatst gewijzigd door Thair.nl op 20 jan 2014, 14:37, 1 keer totaal gewijzigd.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

Gebruikersavatar
Thair.nl
Instructor
Instructor
Berichten: 413
Lid geworden op: 25 dec 2012, 10:23
Locatie: EHRD
Contacteer:

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door Thair.nl » 28 sep 2013, 08:50

Het duurt nog wel even voordat mijn cockpit klaar is en in de tussentijd heb ik in mijn huidige setup toch sterk de behoefte aan meer knoppen om de sim tijdens het vliegen te kunnen bedienen. Steeds maar met een muis over tig monitors op zoek naar de betreffende knoppen leidt de aandacht veel te veel van het daadwerkelijke vliegen af. Ik heb daarom besloten om tijdelijk een mini MIP te gaan maken waarop de meest gebruikte knoppen tijdens het vliegen worden geplaatst. Ik wilde hiervoor een van mijn PoKeys 56U devices in gaan zetten en was dus gelimiteerd tot maximaal 55 poorten.

Afbeelding
Na een inventarisatie van de mogelijkheden heb ik een tekening gemaakt in AutoCAD 2013 zodat deze op een velletje A4 past. Niet alleen makkelijk met printen en verwerken, maar ook een redelijk handzaam formaat om straks naast mijn yoke te zetten. De tekening tussen een blank en een wit plaatje perspex gedaan en met een zestal bouten tijdelijk vastgezet zodat alle benodigde gaten geboord konden worden. Daarna alle schakelaars gemonteerd en een plan gemaakt welke kleur draden op welke schakelaar moesten worden aangesloten en naar welke poort van de PoKeys deze moesten gaan.

Afbeelding
Na het nodige soldeerwerk is dit het resultaat van de draden spaghetti. In de tussentijd ook een behuizing getekend, gezaagd, in elkaar gelijmd en afgewerkt. In deze behuizing zijn onder andere drie draden aanwezig die gaan dienen als massa draden. Hierop worden alle massa aansluitingen van iedere schakelaar gesoldeerd en worden ook draden gesoldeerd die naar de massa aansluitingen op de PoKeys gaan. Deze massa draden gaan tevens gebruikt worden om de andere draden te geleiden door deze er in grote slagen omheen te draaien.

Afbeelding
Ook gaan in deze behuizing een viertal lichtstrips worden bevestigd voor de backlighting van het paneel. Hiervoor heb ik vier stripjes aluminium gezaagd en daarvan de einden omgebogen en voorzien van gaten voor de bevestiging. Op iedere strip zijn twee segmenten led strips geplakt en daarna zijn deze met elkaar verbonden. Inmiddels zijn zowel de verlichtingsstrips als de massa draden in de behuizing gemonteerd en is het paneel op de behuizing geschroefd. Volgende week (dit weekend heel erg druk met sociale verplichtingen) kan ik gaan beginnen met het solderen en aansluiten van alle bedrading en het maken van een bevestiging zodat het geheel stevig op mijn vliegplank kan worden bevestigd. Daarna nog het geheel binnen ProSim737 configureren en een proefvlucht maken. Ik kan bijna niet wachten.
Laatst gewijzigd door Thair.nl op 20 jan 2014, 14:38, 1 keer totaal gewijzigd.
i7-3770K, 16GB, GTX670, BenQ W1080ST / i5-3550, 8GB, HD5770 / Q6600, 4GB, HD4570 / G1610, 4GB / Saitek yoke,TQ, rudder / OC 737 MCP, EFIS / 10 monitors / Prepar3D, ProSim737, PFPX, TopCat, ASN. websites: thair.nl, facebook.com/thair.nl

FooFighters
Moderator
Moderator
Berichten: 1018
Lid geworden op: 11 feb 2008, 19:47
Locatie: Zeewolde

Re: Thair B737-800 cockpit

Bericht door FooFighters » 30 sep 2013, 14:37

Leuk idee Theo.. en nog goed gemaakt ook :dup:
Afbeelding

Plaats reactie

Terug naar “Building at Home”