FSWeekend 2016

Vragen en opmerkingen over Dutchfs

Moderator: Moderator-groep

FSWeekend 2016

Berichtdoor FlipS op 22 sep 2016, 14:37

Het FSWeekend in het Aviodrome is inmiddels een begrip geworden in de wereld van de vluchtsimulatie. Het evenement is bedoeld om de bezoekers van het Aviodrome kennis te laten maken met Flight Simulation. Veel standhouders zullen het publiek, en met name kinderen, de mogelijkheid bieden om een virtuele vlucht te maken. Daarnaast is het een ideale gelegenheid voor mensen die deze hobby al beoefenen om ideeën uit te wisselen.
Er zullen circa 20 commerciële bedrijven en 30 organisaties vertegenwoordigd zijn. Op de website van het FSWeekend is te vinden welke bedrijven en organisaties aanwezig zullen zijn.
Het FSWeekend vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 november tijdens de gebruikelijke openingstijden van het Aviodrome.

Dutchfs zal vertegenwoordigd zijn op het FSWeekend. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie die zich primair richt op het uitwisselen van informatie over alle aspecten van flight simulation. Het belangrijkste van onze stand is dan ook dat wij laten zien welke informatie bij Dutchfs verkregen kan worden. Dit gebeurt middels een PowerPoint presentatie op een groot beeldscherm. De presentatie duurt circa 4,5 minuten en draait in een loop.
Aspecten die hierin worden getoond zijn:

Afbeelding

- Opstartproblemen en fatal error’s (van flight simulation programma’s)
- Add-on’s
- Vluchtvoorbereiding (voorbeeld: Boeing 777)
- Preflight check (voorbeeld: Cessna 172)
- Geschiedenis van het vliegen
- Technische aspecten van vliegtuigen met zuigermotor (FSX/P3D)
- FSEconomy (MSFS)
- Tweaken (FSX)
- Painten
- Bouwen van een home cockpit
- Bouwen en bewerken van vliegvelden (FSX/P3D)
- Verbeteren van Flight dynamics (FSX/P3D)
Om alle informatie te kunnen verstrekken zijn handleidingen aanwezig (voornamelijk in digitale vorm).

Ook in de stand van Dutchfs kunnen bezoekers een virtuele vlucht maken. Er is keuze uit vele tientallen vliegtuigen en helikopters, verdeeld over alle soorten vliegtuigen uit alle tijden van de luchtvaarthistorie van Blériot tot en met Joint Strike Fighter. Bezoekers die nog geen ervaring hebben met virtueel of echt vliegen, wordt voorgesteld om een kennismakingsvlucht te maken met een Cessna 172 of Diamond DA20 Katana. Men is echter vrij om een vliegtuig te kiezen; ook voor de meest ervaren (virtuele) piloten zijn er vliegtuigen die een grote uitdaging stellen. Met een PowerPoint presentatie kan getoond worden welke mogelijkheden geboden worden.
Alleen als het niet te druk is kan les gegeven worden in een virtuele T-6 Harvard (the Pilot Maker). Deze lessen nemen meerdere uren in beslag en moeten onderbroken worden voor kandidaten voor een kennismakingsvlucht.
Van ‘vintage’ vliegtuigen en warbirds kan uitleg gegeven worden over hun historische context.

Afbeelding

De spelbesturing is zodanig opgesteld dat iedereen deze goed kan bedienen; het voetenstuur wordt op een instelbaar plateau geplaatst waardoor dit ook voor kinderen op hoogte ingesteld kan worden. Voor jonge kinderen kan met de optie ‘Autorudder’ de besturing geheel op de joystick overgebracht worden.
In principe begint elke vlucht met een korte briefing. Alle nodige hulp wordt aangeboden, zowel met betrekking tot de commando’s van de flight simulator als over het bedienen van vliegtuigen. Voor de vluchten die aangeboden worden zijn virtuele vliegtuigen geselecteerd die de eigenschappen van de echte exemplaren zo goed mogelijk benaderen. POH’s en check lists van vele vliegtuigen zijn aanwezig.
Voor een kennismakingsvlucht wordt ongeveer een half uur uitgetrokken waarvan 5 - 10 minuten voor een briefing. Naar gelang de drukte en de wensen van de kandidaat kan deze tijd aangepast worden.

De meeste stafleden van Dutchfs hebben een specialisatie. Onze stand biedt de mogelijkheid enkele van deze specialisten te spreken. Nico Jurgens (FlipS) is gespecialiseerd in het bouwen en verbeteren van flight dynamics voor vliegtuigen in FSX en Prepar3D. Leen de Jager is gespecialiseerd in het (re)painten van virtuele vliegtuigen (de werkwijzen zijn dezelfde in elk vluchtsimulatie programma). Naast hun specialisaties hebben Nico en Leen veel kennis van vele andere aspecten van de luchtvaart en flight simulation; Nico vooral in FSX en Prepar3D en Leen in X-Plane.
Nico is beide dagen aanwezig, Leen is alleen op zondag aanwezig.
Flight simming is a health hazard (Warwick