De 'must-have' add-ons voor FSX (en P3D)!

Moderator: Moderator-groep

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Frisian
Student Pilot
Student Pilot
Berichten: 11
Lid geworden op: 28 okt 2017, 22:20

De 'must-have' add-ons voor FSX (en P3D)!

Bericht door Frisian »

Hallo allemaal,

Iedereen vraagt zich wel eens af welke add-ons hij/zij nou echt moet hebben voor FSX of P3D. Natuurlijk speelt de prijs daarbij een rol, maar ook de eigenschappen van bepaalde add-ons. Ik denk dat iedereen uiteindelijk zo realistisch mogelijk wil vliegen en de recreatieve 'simmer' zo makkelijk mogelijk.

Dit bracht mij op het idee om een complete lijst voor jullie samen te stellen, om jullie sim zo mooi en realistisch mogelijk te maken! De die-hard simmers zullen de meeste van deze add-ons al hebben of kennen, maar de nieuwelingen zullen waarschijnlijk wel degelijk wat aan deze lijst hebben.


Scenery

Een mooie sim begint natuurlijk bij de scenery. De default scenery van FSX lijkt een beetje op een woestijn, maar gelukkig is hier wat aan te doen.
Met FTX Global wordt alle default FSX/P3D scenery vervangen door veel realistischere scenery. Als toevoegingen op kan je Global Vector en/of OpenLC Europe etc. aanschaffen. Deze toevoegingen vervangen o.a. de waterclass, plaatsen bruggen, herkenbare gebouwen en maken kleine steden ook enigzins herkenbaar.

Meer informatie en aanschaffen op: https://orbxdirect.com/

Kijk en oordeel zelf:
Afbeelding

NL2000, welke natuurlijk al enigzins bekend is op dit forum, vervangt de Nederlandse scenery door hoogwaardige photoscenery van Nederland. Zelfs de kleinste dorpjes zijn herkenbaar! Let op: de photoscenery neemt veel ruimte in beslag, maar is per provincie te downloaden. Tevens maakt NL2000 ook scenery van Nederlandse (kleine) vliegvelden.

Meer informatie en downloaden (gratis): https://www.nl-2000.com/

Airliners

PMDG

Natuurlijk was deze wel te verwachten. PMDG heeft naamsbekendheid gekregen door de geweldige add-ons die ze maken. Voornamelijk gelicenseerde Boeing add-ons, zoals de 737 NG, 777 en de 747. Al deze airliners hebben een volledig werkende VC inclusief weather radar. De autopilot is ook voor een recreatieve simmer makkelijk te begrijpen. Bovendien komen de add-ons met de Operations Center, waar je vanuit makkelijk liveries kunt downloaden en installeren.

Meer info en aanschaffen op: https://www.precisionmanuals.com/ & https://www.bol.com/nl/

Oordeel zelf:
Afbeelding

Aerosoft

Iets minder bekend zijn de Airbus A318, A319, A320 en A321 van Aerosoft. Toch zijn dit ook geweldige add-ons! De vliegeigenschappen zijn erg realistisch en de VC is net als de PMDG's ook volledig werkend. Van binnen en buiten prachtig en gedetailleerd.

Naast de Airbus heeft Aerosoft ook de Bombardier CRJ-series gemaakt. Hiervoor geldt hetzelfde als de Airbus.

Meer informatie en aanschaffen op: https://www.aerosoft.com/en/

Afbeelding

Majestic Software

Voor de echte turboprop airliner liefhebbers is er de Majestic Dash-8 oftewel de Q400! Let op: het is een lastig toestel voor beginners, maar in de control panel van Majestic kun je ook Cold en Dark uitvinken en hoef je als recreatieve simmer dus niet de start-up procedure te doen.
Net als alle andere add-ons in deze lijst is ook de Dash-8 weer prima vormgegeven en heeft het prachtige looks, zowel interior als exterior! Uiteraard een volledig werkende VC. Waan je een echte FlyBe piloot in de Majestic Software Dash-8!

Meer informatie en aanschaffen op: http://majesticsoftware.com/mjc8q400/

Bekijk 'm zelf:
Afbeelding

Overige

Met de volgende airliners heb ik geen ervaring, maar hoor ik wel goede verhalen over: CaptainSim 767, Level-D 767.

General Aviation

A2A

Naar mijn mening de beste GA ontwikkelaar op de markt. Voor iedere serieuze simmer met een budget, raad ik de C172 of Cherokee aan. Geweldige vliegeigenschappen met geweldige textures. De A2A vlieftuigen komen met een zogenaamde 'Maintenance Hangar'. Mocht je je vliegtuigje crashen, moet je hem eerst weer repareren, voordat je weer kan vliegen. Het zijn leuke vliegtuigjes voor de serieuze of recreatieve simmer!

Meer informatie en aanschaffen: https://a2asimulations.com/

Oordeel zelf:
Afbeelding

Carenado/Alabeo

Carenado en dochterbedrijf Alabeo hebben tot nu een palet aan GA vliegtuigen uitgebracht. Het zijn ideale vliegtuigen voor de recreatieve simmer, maar voor de simmer met hoge wensen qua vliegeigenschappen zijn ze het net niet. Ze vliegen erg makkelijk en hebben niet de beste stall eigenschappen en dergelijke, maar toch zijn ze qua looks erg mooi en gedetailleerd. Dus, ben je niet-veeleisend, dan is een Carenado of Alabeo vliegtuigje misschien geschikt voor jou!

https://www.carenado.com/sitecarenado/

Just Flight

Just Flight heeft tot nu toe nog niet veel GA uitgebracht, maar wat ze uitgebracht hebben is erg fraai. De Piper Arrow en recent de Archer zijn hier voorbeelden van. Geweldige looks en mooie vliegeigenschappen! Tot nu toe alleen ervaring met de Arrow, maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik deze heb aangeschaft.

Meer informatie en aanschaffen: https://www.justflight.com/

De Archer 3:
Afbeelding

Airports

Er is ontzettend veel keuze in vliegvelden! Aerosoft, FlyTampa, UK2000, NL2000, noem maar op. Het zijn allemaal fraaie vliegvelden.
Zoek een vliegveld waar je zelf vaak komt of waar je graag naar toe wilt vliegen. Het is een relatief dure investering, dus kies bewust. Hieronder een plaatje van London Heathrow (Aerosoft) en Schiphol (FlyTampa)

Heathrow:
Afbeelding

Schiphol:
Afbeelding

Overige add-ons

Er zijn diverse andere add-ons voor bijvoorbeeld het weer, cloudtextures en Flight Planning. Ik heb nog geen ervaring met deze add-ons, maar ben van plan om nog iets in dit segment aan te schaffen. Ik kom hier daarom ook later op terug in dit topic.

Ik hoop dat jullie van deze lijst wat hebben opgestoken en anders met plezier hebben zitten lezen! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust in een PB of hieronder en misschien kan ik je verder helpen!

Veel leuke vlieguren in de Simulator toegewenst! [vlieg]

Freddy
The Flying Dutchman

arno
Ere oud staflid
Ere oud staflid
Berichten: 10802
Lid geworden op: 04 jan 2007, 18:51
Locatie: ergens op deze aardbol

Re: De 'must-have' add-ons voor FSX (en P3D)!

Bericht door arno »

Dank voor de uitgebreide uitleg.
Klik voor onze spelregeltjes. Diverse handleidingen op onze website. Is een verkregen antwoord de oplossing geweest voor je vraag? Laat dit dan ook even weten!

Gebruikersavatar
FlipS
Moderator
Moderator
Berichten: 3454
Lid geworden op: 22 sep 2011, 11:15
Locatie: Teuge

Re: De 'must-have' add-ons voor FSX (en P3D)!

Bericht door FlipS »

Dat is een mooie lijst! Ik hoop dat andere bezoekers hun ervaringen hier aan toevoegen. Ik heb er alvast vier:

- Milviz brengt militaire vliegtuigen uit. De kwaliteit is vrij hoog, vooral uiterlijk, VC en realisme van de bediening. De vliegeigenschappen vallen iets tegen.
- Als je een echt gave Chinook wil, moet je die van Nemeth Design kopen (via Milviz), zie bijvoorbeeld http://www.dutchfs.nl/forum/viewtopic.p ... 00#p262750. Om ermee te vliegen heb ik de echte POH maar aangeschaft (circa 800 pagina's). De EC135 van Nemeth Design is minder van kwaliteit dan de Chinook.
- Ook Aeroplane Heaven bouwt militaire vliegtuigen. Bijna net zo mooi als die van Milviz, de bediening van het vliegtuig is minder realistisch en de vliegeigenschappen zijn ook wat minder dan die van Milviz.
- IRIS Simulations heeft ook altijd vrij goede vliegtuigen uitgebracht, zowel qua uiterlijk als qua vliegeigenschappen. De website (http://www.irissimulations.com.au/) van IRIS is momenteel in bewerking zodat je nu naar andere webshops moet om informatie te vinden.

Ik heb nog geen ervaring met Virtavia. Deze bouwer is begonnen met de erfenis van AlphaSim en die vliegtuigen waren van matige kwaliteit. Of Virtavia het beter doet, is me nog niet bekend. Hopelijk hebben andere bezoekers van dit forum daar ervaring mee.

Een ander soort add-on is AccuFeel van A2A Simulations dat de beleving met veel vliegtuigen verbetert. Bij add-on vliegtuigen van A2A hoef je AccuFeel niet te installeren. AccuFeel heeft geen invloed op de flight dynamics, wel onder andere op de reacties op de wind. Sommige vliegtuig add-ons zijn zo goed dat AccuFeel geen merkbaar effect heeft (bijvoorbeeld de freeware Dakota van Manfred Jahn), maar veel vliegtuigen knappen er van op.

Met vliegeigenschappen is het in FSX/P3D wat droevig gesteld. Het kan vrij goed maar meestal wordt dat niet gedaan. Van Alabeo heb ik de Gee Bee Z, Extra 300 en Pitts Special. Aan alle drie heb ik flink moeten sleutelen om het er een beetje op te laten lijken. In het echt zijn dit geen vliegtuigen waar elke beginneling zo mee wegvliegt. Voordeel is dan weer dat het wel mogelijk is om zelf aan de vliegeigenschappen te werken. Als je helemaal niet thuis bent in vliegeigenschappen, dan helpt het bij veel vliegtuigen al door de stabiliteitsfactoren in het Aircraft.cfg met 0,7 tot 0,5 te vermenigvuldigen.
Wat betreft vliegeigenschappen staat A2A Simulations aan de top (overigens maken die ook uitstekende exterieurs en VC's). Dat heeft drie oorzaken: A2A bezit de broncode van FSX/P3D en kan daardoor ingrijpen in het programma. Dat gebeurt met de uitbreiding AccuSim. Daardoor kunnen add-ons van A2A dingen die geen enkele andere add-on voor FSX of P3D kan. Ten tweede: het A2A team koopt of huurt het vliegtuig waarvan ze een add-on bouwen en alle vliegeigeschappen worden geprobeerd en in metingen vastgelegd om ze zo goed mogelijk in de add-on te realiseren. En ten derde: een ongelooflijk goede programmeur.

Andere bouwers van virtuele vliegtuigen blijven altijd met de beperkingen van FSX/P3D zitten. Dan kunnen de vliegeigenschappen nog best vrij goed zijn, zoals bijvoorbeeld Aerosoft laat ervaren. Vroeger bouwde ook RealAir mooie vliegtuigen met vrij realistsiche vliegeigenschappen. Ik meen zelfs dat RealAir de eerste was die een vliegtuig in FSX een realsitsiche spin kon laten maken. Helaas heeft RealAir zichzelf opgeheven. De add-ons van RealAir zijn nog wel te koop, onder andere bij SimMarket. De Spitfire van RealAir begint een klein beetje 'out dated' te worden, maar de recentere add-ons kunnen voorlopig qua grafische eigenschappen nog best mee.

Een heel andere 'must-have' add-on is FSUIPC. FS staat voor Flight Simulator en UI voor User Interface. Minimaal zou je het freeware deel (dat onder andere de stabiliteit van FSX verbetert) moeten installeren; het payware deel breidt de mogelijkheden verder uit.

En dan heb je nog vele freeware add-ons die weliswaar niet altijd als 'must-have' aangeduid kunnen worden maar die het plezier in en de mogelijkheden van FSX en vaak ook P3D vergroten. Ik somde een aantal op in http://www.dutchfs.nl/forum/viewtopic.php?f=21&t=20530
Flight simming is a health hazard (Warwick Carter)

arno
Ere oud staflid
Ere oud staflid
Berichten: 10802
Lid geworden op: 04 jan 2007, 18:51
Locatie: ergens op deze aardbol

Re: De 'must-have' add-ons voor FSX (en P3D)!

Bericht door arno »

Iris Simulations geeft een aantal vliegtuigen gratis tot 1 juni a.s.
https://www.irissimulations.com.au/ols/index.php
Klik voor onze spelregeltjes. Diverse handleidingen op onze website. Is een verkregen antwoord de oplossing geweest voor je vraag? Laat dit dan ook even weten!

Plaats reactie

Terug naar “Commercial Add-ons”