Out Of Memory ('OOM') errors in FSX

Hier proberen we vraag en antwoord bij elkaar te brengen. Veel terugkerende vragen komen hier terecht. Ook Reviews gemaakt door Dutchfs bezoekers.

Moderator: Archivist

Gesloten
Archivist
Archivaris
Berichten: 44
Lid geworden op: 05 jan 2007, 08:16

Out Of Memory ('OOM') errors in FSX

Bericht door Archivist »

In een pc met ruim voldoende RAM en Windows 64-bits treden af en toe toch 'Out of memory' errors op. Hoe kan dat?

Een 64-bits besturingssysteem kan gebruik maken van veel RAM in tegenstelling tot 32-bits besturingssystemen die maar iets meer dan 3 GB RAM kunnen benutten.
FSX is echter een 32-bits toepassing; dat verandert niet door het te installeren onder een 64-bits besturingssysteem. Default krijgt FSX zelfs maar 2 GB RAM toegewezen. De beperking zit in de Virtual Address Space (VAS) die een klein maximum heeft in 32-bits toepassingen. Het schijnt ook dat FSX geheugenplaatsen van overbodig geworden bestanden (scenery waar je voorbij bent) niet goed vrijgeeft.
Probleem is dat FSX soms meer geheugen nodig heeft dan 2 GB; dat gebeurt vooral bij sommige mooie scenery zoals bijvoorbeeld ORBX. Je kunt zelfs met erg veel RAM een 'Crash to desktop' (CTD) krijgen wegens 'run out of memory' (OOM). Bijplaatsen van meer RAM heeft dan geen zin want dit probleem wordt dus veroorzaakt door het feit dat FSX een 32-bits programma is; de geheugenruimte die wel aanwezig is, wordt gewoon niet gebruikt.

Er is een patch om FSX in een 64-bits besturingsprogramma 4 GB RAM toe te wijzen. Meer is helaas niet mogelijk. De patch werkt niet voor 32-bits besturingssystemen.
De tijdsduur dat je kunt vliegen tot een OOM optreedt, is wel te verlengen door de scenery settings lager te zetten.
Je krijgt een mooier beeld als je in fsx.CFG LOD_RADIUS hoger zet. Default is 4,5; bij een radius van meer dan 6,5 zullen OOM's frequent optreden. Een radius van 4,5 is bij VFR vliegen niet erg bevredigend; als bij een hoge instelling te snel OOM's optreden, is 6,5 het beste alternatief.
Een prettiger alternatief is wellicht een tussenlanding maken en FSX even afsluiten en opnieuw starten.

Los hiervan staat het videogeheugen. FSX is ontworpen in een tijd dat een videogeheugen van 256 MB al erg groot was. Moderne kaarten hebben veel meer videoRAM. Om dat te benutten, moet de regel HIGHMEMFIX=1 in fsx.cfg toegevoegd worden onder [GRAPHICS]. Als je fsx.cfg tweakt met Bojote's venetubo, wordt deze regel automatisch toegevoegd.

Gesloten

Terug naar “The Grand Archive”